Design Interior si Calitatea Vietii

Frumos

Frumos-Definitie DEX

„Categorie estetică prin care se reflectă însușirea omului de a simți emoția estetică în fața fenomenelor și obiectelor naturii, ale vieții sociale, în fața operelor de artă și avînd ca izvor obiectiv dispoziția simetrică a părților obiectelor, îmbinarea specifică a culorilor, armonia sunetelor etc.”

De la aceasta definitie a frumosului trebuie sa intelegem ca frumosul este intalnit atunci cand ceea ce vedem sau ascultam produce pentru noi emotii deosebite si placute. Senzatii si stari de bine. Pana aici suntem de acord ca acesta definitie a frumosului este corecta. Partea foarte complicata este frumosul inteles  si apreciat de fiecare dintre noi. Aici apare artistul (in orice forma a artei) care prin talentul, pregatirea si capacitatea sa aduna in opera artistica acele elemente care produc emotie. Asa se intampla si in designul de interior.

Designer-ul de interior prin munca sa trebuie sa aduca emotia si starea de bine tuturor persoanelor care utilizeaza un spatiu fie chiar si temporar sau pasager. In toata aceasta poveste nu trebuie sa uitam faptul ca noi oamenii nu traim in muzee incarcate de frumos dar care sunt doar spatii de expunere. Avem nevoie de spatii frumoase dar si utile. Astfel munca unui designer se complica si mai mult deoarece trebuie sa gaseasca calea pentru a imbina frumosul, utilul si functionalul. Toate aceste elemente trebuiesc combinate armonios in acelasi timp si spatiu. Si nu in ultimul rand trebuie respectata dorinta beneficiarului spatiului respectiv.

Multi intreaba de unde vom sti ce trebuie sa facem si daca beneficiarul va fi multumit. Acest aspect este foarte important deoarece designerul de interior trebuie sa studieze fiecare beneficiar in parte. Trebuie sa-i inteleaga personalitatea, dorintele si necesitatile pe care acesta le are. Lucru foarte greu dar daca este atent studiat, putem spune ca este elementul esential pentru reusita unui proiect de design interior. Odata stabilite aceste coordonate ramane de realizat actul de creatie unde talentul, pregatirea, studiul si experienta designer-ului va genera ceea ce numim FRUMOS. Momentul in care aflam daca am realizat ceva frumos sau nu, este la finalul acestei munci , atunci cand se va face vizionarea proiectului. Personal imi place sa urmaresc foarte atent fata beneficiarilor mei si astfel stiu daca am realizat un proiect frumos sau nu.  Noi facem frumosul.

 

Design Interior si Calitatea Vietii

Ocuparea si utilizarea unui spatiu chiar si provizoriu, presupune desfasurarea unor activitati in interiorul acestuia chiar daca sunt activitati recreative sau este utilizat pentru odihna. Acest lucru inseamna ca utilizatorul spatiului trebuie sa aibe un maxim de confort. Starea de confort in interiorul unui spatiu nu inseamna numai confortul vizual. Sigur ca in prima faza cel mai mare impact il are acest aspect, insa ulterior confortul se traduce prin functionalitatea spatiului. Asta presupune ca in interiorul spatiului sa gasim un decor placut, o lumina care asigura permanent confortul si o amenajare functionala care satisface orice necesitate conform destinatiei acestui spatiu.

Toti acesti factori in final contribuie la Calitatea Vietii celor care utilizeaza spatiul respectiv. Din acest punct de vedere este foarte important inainte de aface o investitie care inseamna un efort financiar mare, sa discutam cu un specialist care in baza solicitarilor Beneficiarului va elabora un concept de amenajare. Pe platforma  acestui concept se va realiza si proiectul final. Acest proces elimina riscul unor amenajari interioare gresite , inestetice si nefunctionale. Investind minim in proiect, de fapt Beneficiarul protejeaza investitia in spatiu si se asigura ca spatiul respectiv va fi in final un spatiu optim pentru el.

Foarte des se intampla sa ajungem in spatii in care simtim un disconfort dar nu putem explica de ce. De la disconfortul produs printr-o cromatica gresit aleasa si pana la disconfortul resimtit in activitatea din acel spatiu este de fapt o cale de a influenta starea noastra si de aici calitatea vietii. Acest aspect poate avea multe consecinte negative care uneori pot produce stres sau influenta afectiuni existente. Pot genera unele afectiuni si uneori accidente casnice sau de munca. Tocmai din aceste motive au fost studiate efectele spatiului asupra noastra a celor care ocupam si exploatam spatiul. Sunt studii care au demonstrat un impact deosebit pe care il are spatiul asupra persoanelor care sufera de Alzheimer si cum reamenajare acestui spatiu a adus o ameliorare in starea pacientilor.

Problemele generate de pandemia COVID-19 au demonstrat necesitatea reorganizarii spatiilor  astfel incat sa putem functiona intr-un spatiu de lucru, cum este spitalul chiar si atunci cand apar situatii neprevazute. Multe unitati medicale au fost nevoite sa inchida spatiul si sa reorganizeze fluxul si destinatia acestuia chiar in plina pandemie. Acest aspect ar fi putut fi poate evitat in unele spatii nou construite dar care au fost tratate superficial.

 

Leave a Reply

Required fields are marked*